Virusul gripei aviare, H5N1 prezintă mutații care îl fac mai adaptat la căile respiratorii umane.

Virusul gripei aviare descoperit la un pacient grav bolnav internat în Statele Unite s-a adaptat mai bine la căile respiratorii umane. Totuși, autoritățile afirmă că nu există dovezi că virusul s-a răspândit la alte persoane. La începutul lunii, oficialii au anunțat că un pacient vârstnic din Louisiana se află în stare „critică” din cauza unei infecții severe cu H5N1.

O analiză publicată de CDC pe site-ul său a arătat că o mică parte a virusului din gâtul pacientului prezintă modificări genetice. Aceste modificări pot duce la o „legare crescută” de anumiți receptori celulari din tractul respirator superior uman. Important este că aceste modificări nu au fost identificate la păsări, inclusiv la păsările domestice care ar fi infectat pacientul din Louisiana.

CDC a precizat că mutațiile au apărut probabil în urma replicării virusului la pacientul cu boală avansată. De asemenea, nu s-a constatat transmiterea virusului mutat la alte persoane. Experții consultați de AFP au declarat că este prea devreme să se stabilească dacă aceste modificări vor facilita răspândirea virusului sau vor cauza boli mai severe.

Autoritățile confirmă că nu există dovezi de transmitere a virusului mutat între oameni.

Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Saskatchewan din Canada, a explicat că această mutație reprezintă „un pas necesar pentru un virus transmisibil mai eficient.” Totuși, ea a subliniat că este doar un pas, nu o garanție a unei transmisibilități crescute. Rasmussen a mai spus că mutația ar putea permite virusului să intre mai ușor în celule, dar acest lucru trebuie confirmat prin teste suplimentare pe animale. Mutații similare au mai fost găsite la pacienți grav bolnavi, fără a duce la răspândirea virusului între oameni. „Este bine să fim atenți la astfel de cazuri,” a spus Rasmussen, „dar nu înseamnă că suntem mult mai aproape de o pandemie.”

Thijs Kuiken, expert la Centrul Medical Universitar Erasmus din Olanda, a fost de acord cu Rasmussen.„Atașarea eficientă de celulele tractului respirator uman este necesară, dar nu suficientă pentru transmisibilitate crescută între oameni,” a explicat el. Procesul de atașare este doar unul dintre pașii din ciclul de replicare virală în celulele umane. Rasmussen s-a declarat mai îngrijorată de nivelul ridicat al gripei aviare care circulă în prezent decât de acest caz specific.

CDC a raportat 65 de cazuri confirmate de gripă aviară la oameni în Statele Unite în 2024. Este probabil ca alte cazuri să fi trecut neobservate, mai ales în rândul lucrătorilor din fermele de lapte și păsări. Acest lucru, a explicat Rasmussen, crește șansele ca gripa aviară să se combine cu gripa sezonieră, ceea ce ar putea duce la „salturi evolutive rapide.” Astfel de procese au provocat pandemiile din 1918 și 2009.

Citeşte şi…

Două persoane, rănite în urma unui accident în Capitală

Jumătate din energia României provine din surse verzi în 2024

Bărbat fără adăpost, găsit mort în zona Obor din Capitală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Două persoane, rănite în urma unui accident în Capitală
Next post China a lansat cea mai mare navă de asalt amfibiu din lume