Au fost emise avertismente de erupție solară, deoarece numărul petelor solare atinge cel mai mare nivel din ultimii 23 de ani
Potrivit spaceweather.com, numărul mediu de pete solare în iulie 2024 a fost de 196,5. Aceste date provin de la Centrul de Analiză a Datelor privind Influențele Solare al Observatorului Regal din Belgia. Asta după ce aurora boreală a făcut spectacol toată săptămâna în emisfera nordică. Şi este foarte probabil ca fenomenul să apară din nou weekend-ul viitor.
„Soarele a avut explozii tipice apropierii maximului solar și probabil va dura un an sau doi până când numărul petelor solare va începe să se micşoreze.”, a declarat pentru Newsweek, Martin Connors, profesor de Ştiințe Spațiale și Fizică la Universitatea Athabasca din Canada.
În prezent, pe partea de sud-est a soarelui, o pată solară gigant se va îndrepta în curând spre Pământ. Acest lucru va permite măsurarea acesteia cu mai multă precizie, dar ne va pune și în pericol pentru erupții solare și ejecții de masă coronală (EMC).
Oamenii de știință spun că ne putem aștepta la mai multe aurore boreale în următoarele săptămâni și luni, inclusiv în acest weekend. Acest lucru se datorează faptului că iulie 2024 a avut parte de mai multe pete solare ca oricând din decembrie 2001. Vârful petelor solare din 2001 a avut loc cu doar câțiva ani înainte de furtunile de Halloween din 2003. O erupție solară X45 și furtuni geomagnetice G5 au fost înregistrate în timpul acestor furtuni, provocând întreruperi de curent în mai multe părţi ale globului.
Cum influenţează activitatea solară Pământul
Petele solare sunt perturbări magnetice mari de pe suprafața soarelui, uneori la fel de mari ca Pământul. Acestea sunt numărate zilnic încă din anul 1611, deoarece arată cât de activ este soarele din punct de vedere magnetic. O erupție solară este o explozie puternică de radiație de la soare, care călătorește cu viteza luminii, ajungând pe Pământ în doar opt minute. În timp ce erupțiile solare pot provoca întreruperi radio, ele nu creează aurore.
Cu toate acestea, EMC-urile (ejectii de masă coronală) trimit câmpuri magnetice și particule încărcate în sistemul solar cu viteze de până la 1.900 de mile (3.000 de kilometri) pe secundă. Dacă se îndreaptă spre Pământ, pot declanșa furtuni geomagnetice, care provoacă aurore. Aceste ejectii de masă coronală pot ajunge pe Pământ în doar câteva zile. Aceste EMC-uri pot declanşa şi schimbări climatice majore dacă se produc în număr mare pe o perioadă mai mare de timp.
EMC-urile mai puternice și erupțiile solare au efecte extreme asupra Pământului. De exemplu, furtuna geomagnetică G5 – cel mai sever tip – din 10 mai a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă în toate cele 50 de state din SUA. Această furtună a fost cea mai puternică din 2003 până acum şi încă nici nu a fost atins maximul solar.
Citeşte şi…
Virusul Woke, mai periculos decât COVID?