sursa: Hotnews

Un raport prezentat Ursulei von der Leyen sugerează că cetăţenii Uniunii Europene ar trebui să se pregătească pentru o criză majoră.

Locuitorii Uniunii Europene ar trebui să depoziteze provizii de urgență în cazul izbucnirii unui război sau a unei alte urgențe majore, conform unui raport publicat miercuri. Acesta a fost redactat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö în calitatea sa de consilier special al președintelui Comisiei Europene.

Raportul notează că UE nu a fost pregătită nici pentru pandemia de COVID-19, nici pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și că trebuie să treacă „de la reacție la pregătire proactivă”. Ca parte a acestei strategii, UE ar trebui să sfătuiască gospodăriile să fie pregătite să fie autosuficiente pentru cel puțin 72 de ore în caz de urgență, se arată în raport.

Oamenii sunt sfătuiţi cu privire la stocarea de alimente, evacuările și modul de acces la serviciile de urgență, printre altele. Un sondaj citat în raport prezintă diverse provizii esențiale pe care gospodăriile le pot avea în caz de urgență, inclusiv stocuri de alimente, băuturi și medicamente, o lanternă și un radio alimentat cu baterii. Sfatul urmărește să pregătească cetățenii UE pentru situații de urgență, de la o altă pandemie la vreme extremă sau agresiune armată.

Rusia, principala ameninţare la adresa cetăţenilor UE

Deși raportul nu menționează agresiunea rusă drept singura amenințare posibilă, o menționează ca fiind una majoră.

„Nu avem un plan clar cu privire la ceea ce va face UE în cazul unei agresiuni armate împotriva unui stat membru. Amenințarea de război pe care Rusia o reprezintă pentru securitatea europeană ne obligă să abordăm acest lucru ca element central al pregătirii noastre, fără a pierde din vedere însă pregătirea pentru alte amenințări majore”, spune raportul.

Kit de supravieţuire multifuncţional/sursa: isobel.ro

Acesta mai notează că, deși amenințarea agresiunii ruse este resimțită cel mai mult de vecinii săi imediati, orice acțiune a Rusiei împotriva unui stat membru UE ar avea un impact asupra tuturor celor 27 de țări ale blocului.

În raport se mai afirmă că împuternicirea cetățenilor ar trebui să fie în „nucleul” unei strategii cuprinzătoare de pregătire și că blocul ar trebui să crească gradul de conștientizare și să încurajeze încrederea în rândul populației sale.

De asemenea, propune alte măsuri la nivelul UE, cel puțin 20 la sută din bugetul total al blocului fiind alocat pentru consolidarea securității și pregătirea pentru criză. De asemenea, sugerează un plan de partajare mai mare a informațiilor între țările UE.

Raportul de 165 de pagini a fost prezentat președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, miercuri.

Citeşte şi…

Accident mortal pe DN6, între un autoturism şi un TIR, în Mehedinţi

Razie pentru verificarea tehnică a autovehiculelor din Capitală

Interviul Trump-Rogan: 24 de milioane de vizualizări în 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous post Accident mortal pe DN6, între un autoturism şi un TIR, în Mehedinţi
Next post Bătaie în toiul nopții la o sală de păcănele din Sectorul 5